Μεθοδολογία Εκτίμησης του PW
Οι συντελεστές της γραμμικής σχέσης που συνδέει τα PW και ΔΤ είναι διαφορετικοί για κάθε περιοχή. Αυτό οφείλεται στη διαφοροποίηση του ΔT ανάλογα με την κατάσταση της ατμόσφαιρας και τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας. Στο έργο αυτό, οι προερχόμενες από τις καταγραφές MODIS τιμές PW χρησιμοποιήθηκαν ως ανεξάρτητο σύνολο δεδομένων, το οποίο προσαρμόστηκε για τη χρονική υστέρηση μεταξύ των περασμάτων Terra/MODIS και NOAA16/AVHRR από την περιοχή μελέτης. Για την προσαρμογή αυτή χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα ραδιοβολίσεων. Πιο συγκεκριμένα, αν η λήψη AVHRR πάνω από την περιοχή ενδιαφέροντος γίνεται σε χρόνο t = t0, το PW στο κελί (x,y) σε χρόνο t0, PW(x,y,t0), μπορεί να υπολογιστεί σαν γραμμική συνάρτηση του ΔΤ(x,y,t0):

όπου ΔΤ = T4 – T5 η θερμοκρασία λαμπρότητας για τα κανάλια 4 και 5 του AVHRR στο κελί (x, y).
Αναπτύσσοντας κατά σειρά Taylor το PW για το χρόνο t0 έχουμε (Chrysoulakis et al., 2008):

όπου PW(x,y,t) είναι η τιμή του PW στο κελί (x,y) με βάση τις καταγραφές του MODIS σε χρόνο t, PW(x,y,t0) είναι η τιμή του PW για το ίδιο κελί κατά τη χρονική στιγμή λήψης του AVHRR t0, Δt = t - t0 είναι η διαφορά χρόνου μεταξύ των περασμάτων του MODIS και του AVHRR, και είναι η μερική παράγωγος του PW ως προς το χρόνο στο κελί (x,y) τη χρονική στιγμή t=t0, η οποία αναπαριστά το ρυθμό μεταβολής του PW σε ένα κελί του πλέγματος.
Έτσι, το PW του MODIS συνδέεται με το ΔΤ του AVHRR μέσω της σχέσης:

Το πρώτο μέλος αναπαριστά μία εκτίμηση του υετίσιμου νερού τη στιγμή λήψης του AVHRR, που το ονομάζουμε PW*. Το PW* υπολογίστηκε με συνδυασμό του PW από το MODIS με το ρυθμό μεταβολής του PW από δεδομένα ραδιοβολίσεων. Το τελευταίο υπολογίστηκε με χωρική παρεμβολή με χρήση δεδομένων από τους τέσσερις συνοπτικούς σταθμούς. Ο όρος υπολογίστηκε με τη βοήθεια γραμμικής παλινδρόμησης από τιμές PW που υπολογίστηκαν στους σταθμούς της περιοχής μελέτης χρησιμοποιώντας δεδομένα ραδιοβολίσεων. Συνεπώς, για το κελί (x,y) η εξίσωση (3) μπορεί να διατυπωθεί ως:

Οι συντελεστές a και b στην (4) μπορούν να εκτιμήθηκαν, σε επίπεδο κελιού 5 x 5 km, με γραμμική παλινδρόμηση του PW* και του ΔΤ, για 15 μέρες της περιόδου 2003 - 2004.
Τα κριτήρια επιλογής για τις μέρες αυτές ήταν αφενός να έχουν τη μικρότερη δυνατή νεφοκάλυψη και αφετέρου να είναι διαθέσιμες λήψεις NOAA16/AVHRR κοντά στον ναδίρ για την περιοχή της μελέτης. Επίσης, όπως φαίνεται από τον Πίνακα 1, η συγκέντρωση αερολυμάτων για αυτές τις μέρες ήταν μικρή, αφού η μετεωρολογική οριζόντια ορατότητα είναι μεγαλύτερη από 10 km σε όλες τις περιπτώσεις. Συνεπώς η επίδρασής τους στη διάδοση της θερμικής ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα κρίθηκε αμελητέα και αγνοήθηκε στους υπολογισμούς.
Η προκύπτουσα σχέση PW*- ΔT εφαρμόστηκε στα δεδομένα AVHRR για την εκτίμηση της χωρικής κατανομής PW. Χρησιμοποιήθηκαν ημερήσιες λήψεις του NOAA 16 για τους μήνες Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούλιο, Οκτώβριο με αποτέλεσμα τη δημιουργία χωροχρονικής κατανομής.
|